De volleybalclub van Marke werd in het jaar 2008 veertig jaar oud, die van Wevelgem werd 40 in 2009. In Bissegem zit de volleybalmicrobe zelfs al langer in het bloed. En de drie clubs hebben zich meer dan eens laten gelden op het nationale toneel. Marke speelde tegen de grootste clubs in ereklasse en Webis won als fusieclub een aantal keren de beker van West-Vlaanderen en zag zijn jeugdploegen vele nationale titels binnenrijven. Sinds seizoen 2011/2012 treden deze clubs op de voorgrond als de nieuwe fusieclub VT Marke-Webis Wevelgem.
Hieronder staat de historiek van beide clubs beschreven om u een beeld te geven van de reputatie die ze doorheen de jaren opgebouwd hebben:
VOLLEYBALCLUB MARKE
Volleybalclub Kanaries Marke speelde bij zijn debuut in derde provinciale in het jaar ’68 nog in open lucht. Volleybal groeide in Marke al snel uit tot ‘de sport bij uitstek’. Heel wat mensen engageerden zich bij en hielpen met de omkadering van de nieuwe sportclub. In 1971 kon men door een fusie met het St.Gabrielscollege een eerste keer een feestje bouwen ‘onder de kerktoren’. Na de promotie volgde al snel de ontnuchtering: de Kanaries degradeerden in ‘72.
Marke kende echter vooral veel ‘ups’ in zijn bestaan. In 1973 speelde het opnieuw in tweede en na drie seizoenen van aanpassing aan het niveau veroverde het in ‘76 zowel de titel als de provinciale beker van West-Vlaanderen. Ondertussen was achter de schermen ook al voor aflossing van de wacht gezorgd. Een nieuwe en zeer talentvolle generatie stond na enkele jaren van doorgedreven jeugdopleiding te popelen om de ouder wordende garde af te lossen.
In 1980 stootte Kanaries Marke door naar nationale. Een jaar later mocht Marke het al in derde proberen nadat het het stamnummer van Groeninge had overgenomen. Het team maakte zich onder leiding van Paul Vangheluwe nimmer belachelijk en eindigde drie jaar op rij bij de eerste vijf in het klassement. In 1984 dwongen de ‘jongens van Paul’ eindelijk de op til liggende promotie af. Maar door een herschikking van de reeksen mocht Marke ‘slechts’ in eerste divisie aantreden. Na een legendarisch geworden duel met Zele zette het ‘ploegde van Marke’ de kroon op de zware
trainingsarbeid en mocht het gaan spelen in de tweede hoogste volleybalreeks van ons land.
Marke solliciteerde nu meer dan ooit naar een plaatsje in ereklasse en dit nog steeds met bijna uitsluitend Markenaars zoals bijvoorbeeld Koen Pauwels en Marc Cagnie.
Op 31 maart 1990 werd de lang gekoesterde droom onder Chris Defauw werkelijkheid. Een droom die helaas maar één jaar duurde. Maar toch een sprookje dat uitkwam voor zij die hun volleybaljaren al van bij de jeugd bij Marke gesleten hadden. De nieuwe fusieclub Marke-Webis speelt nu, net zoals Marke en Webis vroeger, in eerste nationale. Marke wisselde een verblijf van bijna vijftien seizoenen in ‘tweede’ (eerste nationale) in 2001 nog eens af met een nieuw avontuur in ereklasse, na een fantastisch seizoen waarin huidig trainer Jan Van Huffel en de Marke-Webis spelers Dieter Vandenbroecke en Kevin Blomme, twee jeugdproducten van Marke, een hoofdrol opeisten.
(gebaseerd op het historiekverhaal van Ivan D’HOOP, journalist)
WEBIS WEVELGEM-BISSEGEM
Volleybalclub Wevok werd gesticht in 1969. Jong en oud verzamelden zich in de nieuwe sporthal van Wevelgem om er competitie te spelen. De eerste vijf jaar modderde de ploeg maar wat aan in de laagste provinciale reeks, maar in 1975 kwam de ommekeer. Wevok werd kampioen in derde en vierde zijn eerste promotie. In 1984 steeg de club naar tweede
provinciale. Een mooier jubileumfeest (15 jaar) kon men zich nauwelijks inbeelden. In het seizoen ‘86-’87 bracht spelertrainer Lagast zijn ploeg naar eerste. Spijtig genoeg meteen met een retourticketje. Maar geen nood, want onder Jan Verhelst maakte Wevok een jaar later terug de overstap.
In 1991 realiseerden de Wevelgemnaars een fantastische stunt door te titel te pakken. In ‘92 was er voor de eerste keer nationaal volleybal te zien in Wevelgem. Net voor de fusie met Bissegem zakte Wevok terug naar het provinciale circuit.
Tijl Bissegem ontstond in 1962 toen de jongeren van Eendracht en Groenendal Bissegem gingen samenspelen. Na één jaar slaagden zij er al in naar tweede te promoveren. Hoogtes en laagtes wisselden elkaar af bij de club. Maar in 1970 veroverde Tijl eindelijk een vast plaatsje in eerste provinciale. In 1972 mochten de Bissegemse volleyballers zelfs voor het
eerst van nationaal volleybal proeven. Zes jaar later klom de ploeg nog een trapje hoger (naar derde landelijke). Daar bleef het tot de fusie met Wevok zich in 1995 voltrok. Bissegem kon gedurende al die jaren teren op een heel succesvolle jeugdwerking (net zoals Wevok en Webis overigens). Topspelers zoals Kris Tanghe en Jackie Vermeulen zetten er hun eerste stappen in het volleybal. De fusie bracht de beste spelertjes van beide gemeenten (en Gullegem) samen. De jeugd (van preminiemen tot junioren) hijste zich in de volleybalannalen door meer dan één keer de Belgische titel te pakken. En de senioren mochten in 2000 buur Marke vergezellen in eerste nationale.
(gebaseerd op het historiekverhaal van Joost VANSTEENKISTE, ex-speler Marke-Webis en Webis)